CNC obrada za medicinsku industriju: sve što trebate znati

Tijekom pandemije, industrija medicinske proizvodnje suočila se s višestrukim problemima. Upravo kada je potražnja za medicinskim potrepštinama poput maski i respiratora bila na vrhuncu – i to neočekivano – došlo je do pada zaposlenosti i prekida opskrbnih lanaca. Proizvođači su bili prisiljeni nastaviti proizvoditi visokokvalitetne i precizne medicinske proizvode, čak i dok su se borili za nabavku materijala, zapošljavanje osoblja i slanje gotovih dijelova.

Stručnjaci predviđaju da bi prekid opskrbnih lanaca mogao potrajati do 2024. godine, čime bi se proizvođači medicinskih proizvoda suočili s problemima ne samo u pogledu profita, već i u pružanju pomoći zdravstvenom sektoru. CNC obrada, proces u kojem računala upravljaju glodalicama ili tokarilicama, mogu pomoći proizvođačima da proizvode dijelove brže i učinkovitije. U konačnici, bolnice i druge klinike dobivaju potrebne medicinske potrepštine na vrijeme.

Zašto se CNC strojevi koriste u medicinskoj industriji?

Mnogi medicinski proizvodi, poput plastičnih vizira, izrađeni su injektiranjem plastike. Da bi se stvorili najbolji kalupi za ravnomjerno i ponovljivo injektiranje, koristi se CNC strojevi. CNC strojevi su bitno precizniji i brži od svojih ručnih kolega. To također čini njihove obrađene proizvode preciznijima. Za obrađene proizvode s još strožim tolerancijama, poput proteza i medicinskih strojeva, to postaje iznimno važno.

Koje su primjene CNC strojeva u medicinskoj industriji?

CNC strojevi mogu proizvesti visokokvalitetne kirurške instrumente, komponente medicinskih strojeva poput pacemakera, pa čak i uređaje koji se kirurški implantiraju u pacijente. Na primjer, vijci za kosti su idealni za izradu modernim CNC strojem.

Ovi vijci mogu biti mali i jedan milimetar u jednoj dimenziji, imati nevjerojatno usku toleranciju i besprijekornu završnu obradu, kako bi se uklonila nelagoda kod pacijenata ili neuspjeh dijelova. Rezanje vodom pod pritiskom ne dolazi u obzir zbog kontaminacije, pa ih je jedino moguće izraditi CNC strojem.

Koji se materijali koriste?

Svaki medicinski dio mora biti dizajniran s obzirom na sterilizaciju ili odlaganje, osim što mora imati specifične zahtjeve za naprezanje i duktilnost. Materijali koji se mogu koristiti u industriji odražavaju to. Četiri od pet medicinskih uređaja izrađeni su od nehrđajućeg čelika zbog njegove otpornosti na oksidaciju i lakoće obrade. Titanove legure su sve popularnije, jer je elastičnost titana bliža elastičnosti kosti nego nehrđajući čelik. Koriste se i neki keramički, polimerni i kompozitni materijali. Svakog se dana provodi više istraživanja o materijalima.

Mogućnosti CNC strojeva za medicinsku industriju

Izrada medicinskog materijala je vrlo kompleksna zbog mnogo razloga – obrada tvrdog titana, rezanje bez rashladne tekućine uz održavanje sigurnih razina topline te zadovoljavanje strogih tolerancija. To sve bez CNC stroja i CAD/CAM naprednog softvera je gotovo nemoguće.

Metal-Dobrica obrada metala

U našem postrojenju izrađujemo materijale za velik broj različitih industrija. Ukoliko imate posebne zahtijeve i potrebu za preciznom obradom, obratite nam se s povjerenjem.