CNC (Computer Numerical Control) strojevi koriste se u proizvodnji od 1950-ih. Ovi su se strojevi u početku koristili za glodanje i bušenje, ali su se ubrzo proširili na druge procese obrade, uključujući tokarilice. Rani CNC strojevi bili su veliki, skupi i zahtijevali su visoko kvalificirane operatere za programiranje i upravljanje njima. Međutim, kako je računalna tehnologija napredovala, a troškovi padali, CNC strojevi postali su šire prihvaćeni u industriji.

Razvoj CNC strojeva

U 1970-im i 1980-im godinama napredak u CNC tehnologiji doveo je do razvoja preciznijih i učinkovitijih strojeva. To je uključivalo razvoj CNC tokarilica, koje su omogućile vrlo precizne i ponovljive procese obrade. CNC tokarilice koriste računalno upravljane alate za rezanje za oblikovanje metalnih dijelova, omogućujući preciznu kontrolu nad veličinom, oblikom i završnom obradom površine gotovog proizvoda.

Nehrđajući čelik je popularan materijal za obradu na CNC tokarilicama zbog svoje izdržljivosti, otpornosti na koroziju i estetskih kvaliteta. Nehrđajući čelik ima visok omjer čvrstoće i težine, što ga čini idealnim za primjene gdje su snaga i izdržljivost važni. Također je vrlo otporan na koroziju, što ga čini popularnim izborom za dijelove koji će biti izloženi teškim uvjetima, kao što su pomorske, ili zrakoplovne aplikacije.

CNC tokarilice koriste se u raznim primjenama u proizvodnji nehrđajućeg čelika, uključujući proizvodnju medicinskih uređaja, automobilskih dijelova i komponenti za zrakoplovstvo. U medicinskoj industriji, CNC tokarilice se koriste za proizvodnju visoko preciznih i složenih dijelova, kao što su implantabilni uređaji i kirurški instrumenti. U automobilskoj industriji CNC tokarilice se koriste za proizvodnju komponenti motora i prijenosa, kao i sustava ovjesa i kočenja. U zrakoplovnoj industriji, CNC tokarilice se koriste za proizvodnju kritičnih dijelova za zrakoplovne motore, stajni trap i komponente zrakoplova.

Moderna CNC obrada

Danas se CNC tokarski strojevi nastavljaju razvijati, s napretkom tehnologije koji omogućuje još preciznije i učinkovitije procese obrade. Na primjer, sada su dostupni CNC tokarilice s više osi, koje omogućuju istovremenu obradu iz više kutova, smanjujući vrijeme ciklusa i povećavajući produktivnost. Osim toga, napredak u tehnologiji alata i softveru olakšao je operaterima programiranje i rukovanje CNC tokarilicama, smanjujući potrebu za visokokvalificiranim osobljem.

Zaključno, obrada na CNC tokarilici je kritični dio proizvodnje nehrđajućeg čelika desetljećima. Kako je računalna tehnologija napredovala, CNC strojevi postali su precizniji, učinkovitiji i pristupačniji, što je dovelo do sve većeg prihvaćanja u industriji. Danas se CNC tokarski strojevi koriste za proizvodnju širokog spektra dijelova za niz industrija, od medicinskih uređaja do komponenti za zrakoplovstvo, i nastavit će biti bitan dio proizvodnog procesa u godinama koje dolaze.